Historisch: Europa 3000

Van maandag 12 september 2022 t.e.m. maandag 23 januari 2023

Heeft plaats op:

Maandag van 13:30:00 tot 16:25:00

Aantal lesuren: 60

Prijs lesuren: 90 euro

Lokaal: 1.10

CVO Groeipunt in Gouvernementstraat
Gouvernementstraat 22-24
9000 Gent

Info

Lesinhoud

EUROPA 3000. 3000 jaar Europese geschiedenis.

Gedurende 13 lessen wordt het verleden van Europa getekend. We laten diverse historische figuren en hun tijdgenoten aan het woord. We starten bij de koningen Minos en Agamemnoon, de Atheense strateeg Pericles en uitbouw van het Romeinse keizerrijk onder Caesar. Maar ook belichten we de tijd van de Galliër Ambiorix, de Merovinger Clovis en de oprichting van het rijk van Karel de Grote. De ontwikkeling van de handel en de steden tijdens de periode van de Vlaamse graven krijgt ook een plaats in het verhaal.

Rond 1500, het jaar waarin keizer Karel wordt geboren, is de wereld veel groter geworden. De Genuees Christoffel Columbus ontdekt voor de Spaanse koningen een nieuwe wereld. De Fransen die de Bastille bestormden in 1789, leggen de geschiedenis in een volgende plooi. Verlichte geesten zoals John Locke en Voltaire belichamen de nieuwe kijk op mens en samenleving. Gentenaar Lieven Bauwens introduceert de fabrieksarbeid in België in de 19de eeuw, het begin van het industriële maatschappij. De nieuwe politieke orde versus de bestaande grootmachten vormen de voedingsbodem voor nieuwe grote conflicten einde 19de – eerste helft 20ste eeuw.

De ontwikkeling van mens en maatschappij is op kruissnelheid in de 20ste en 21ste eeuw. Von Schliefen, Vladimir Lenin, Winston Churchill, koning Leopold III, de Joden omgekomen in de Kristalnacht, Robert Schuman, Lech Walesa, Angela Merkel en vele anderen die de geschiedenis van Europa mee hebben gevormd, geven hun versie van de feiten.

Is niet nodig.

Iedereen is welkom.

Lesmomenten

MDWDVZZ
VM       
NM       
AV       
Materialen Aantal Eenheidsprijs Prijs
Cursusgeld 1 9 euro 9 euro
Totaal: 99 euro
Voor attesten of verminderd inschrijvingsgeld, moet je contact opnemen met het secretariaat.