Foto: Basis Foto A + Verwerking A (jaartraject Foto 1)

Van maandag 7 september 2020 t.e.m. maandag 21 juni 2021

Heeft plaats op:

Maandag van 13:00:00 tot 17:00:00

Aantal lesuren: 160

Prijs lesuren: 240 euro

Lokaal: 1.003 (gelijkvloers)

CVO Groeipunt in Ninove
Centrumlaan 160
9400 Ninove

Info

Lesinhoud

Module Foto basis A

In deze startmodule voor de opleiding "Fotograaf" krijg je de basis aangereikt om te kunnen fotograferen.

Je leert de instellingen van je reflextoestel kennen om zelf foto’s te maken in plaats van dat aan je toestel over te laten.Je leert hoe je een correct belichte foto maakt door middel van sluitertijd, diafragma en iso-gevoeligheid. Ervaar hoe je een goede beeldcompositie maakt. Zet je beelden over op je computer en bewerk ze tot goede foto's. In deze cursus is veel tijd om zelf foto's te maken en deze te bespreken

Deze module richt zich naar de beginnende professionele (amateur-) fotograaf en reflexcamera.


Module Verwerking foto A

In deze module leer je hoe je de digitale beelden beheert en verwerkt. Je leert werken met RAW beelden en ontdekt hoe veel ontwikkelmogelijkheden die je geven. Je leert je beelden importeren, organiseren, bewerken en presenteren. Je ontdekt de vele creatieve mogelijkheden van de RAW-verwerking om je beelden nog meer impact te geven. Je leert beelden retoucheren, verscherpen en de kleur corrigeren. Je leert hoe je de beelden op een non-destructieve manier kan verwerken om tot een nog beter resultaat te komen.

Praktisch: We gebruiken Photoshop/Lightroom voor de verwerking.


Module Foto basis B

In deze module leren we de basiskennis op een creatieve manier gebruiken. Je zet je eerste stappen in de fotostudio en leert werken met continue en flitslicht. Je leert wat licht eigenlijk is, hoe je zelf je licht kan zetten met losse lampen of studioflitsen of handflitsers. Je leert wat licht doet met een onderwerp of met een structuur. Via de vele oefeningen leer je je apparatuur nog beter kennen. Je maakt kennis met de verschillende thema’s uit de fotografie ( landschap-portret-actie-reportage-...). Je verdiept de kennis van je digitale donkere kamer met bijvoorbeeld zwart-wit omzettingen, lagen en maskers. Enkele lessen werken in de “echte” donkere kamer behoort tot de mogelijkheden.


Module Fotoanalyse

Dagelijks worden we overspoeld door een stortvloed aan beelden. Mooie beelden, goede beelden, veelzeggende beelden, gruwelijke beelden, ...

In deze cursus kijken we veel naar foto's. Praten we veel over foto's. Leren we wie deze foto's gemaakt heeft. Waarom, en hoe. Diverse stromingen in de fotografie worden besproken en in hun context geplaatst.We praten ook over het waarom en hoe van onze foto's. Welke inhoud ze hebben, wat ze vertellen, wat ze teweeg brengen. Bewust, of onbewust.

Al deze informatie neem je mee om terug foto's te gaan maken. Bewuster, gerichter, met een doel. Eigen foto's worden besproken voor zover ze aan de opdracht van de module beantwoorden nl. een reeks foto's maken geïnspireerd op een bepaalde stroming of fotograaf. Je ontdekt de oude meesters en de actuele fotografen. Door middel van toegepaste oefeningen leer je hun technieken kennen.

Deze cursus is een verrijking voor elke fotograaf. Creativiteit en inhoudelijke verrijking staan centraal.


Module Mens

In deze module wordt de mens belicht. Dit kan bij bestaand of artificieel licht, binnen, buiten, in de studio of in een decor. Lowkey, highkey, butterfly, groepsportret enz. al deze genres en stijlen leer je kennen en creatief gebruiken. Je ontdekt de verschillende soorten portretten en hun eigenschappen en past die toe bij eigen opnames in studio en op locatie. Het is een module waar de interactie met het onderwerp (een persoon - meerdere personen) zeer belangrijk is. Je leert creatief gebruik te maken van het licht van het moment maar ontdekt ook de mogelijkheden van complexe studiobelichtingen. In deze module is er naast portretfotografie zeker ook plaats voor sociale fotografie, de 'mens' is meer dan enkel een onderwerp voor een mooi portret.


Module Actie

Actie en beweging zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse fotografie. In deze module maak je kennis met de technische, esthetische en praktische aspecten die aan bod komen bij het realiseren van een sterke fotoreportage. Reportagefotografie is een populaire tak van de fotografie, en in vele andere vormen van fotografie vind je actie terug: modefotografie, sportfotografie, straatfotografie, natuurfotografie

  • Hoe breng je beweging in beeld?
  • Hoe 'bevries' je beweging, hoe suggereer je beweging?
  • Hoe maak je een boeiende en correcte reportage?
  • Welk materiaal heb je hiervoor nodig, welke technieken dien je te beheersen?
  • Welke foto's selecteer ik en welke niet?
  • Hoe maak ik een boeiende reeks?

Op al deze vragen krijg je in deze module antwoord.

Komen o.a. aan bod in de module actie

  • Gebruik van de camera en objectieven bij reportagefotografie.
  • Werken met hoge ISO waarden
  • Problematiek van actie-sportfotografie / oefeningen
  • Werken met de reportageflits / invulflits
  • Werken met reportageflitsers los van de camera
  • Gerichte foto-opdrachten / documentairefotografie reportagefotografie
  • Een boeiende reeks samenstellen in functie van een idee of scenario
  • Gebruik van beeldbewerkingssoftware / problematiek van gedrukte media


Module Ruimte

In deze module ga je als fotograaf, via gerichte opdrachten, de omgeving rondom jou verkennen. Je maakt kennis met de typische eigenheden van het fotograferen van architectuur en landschap. Je leert hoe je ruimte optimaal met het juiste licht in beeld brengt. Ruimte kan breed geïnterpreteerd worden. Van een showroom tot een zaal of een gebouw, zelfs een (stads)landschap is een ruimte.

Je leert welke camera, welke objectieven en welke andere gereedschappen hiervoor nodig zijn. Ook hoe we met de beeldbewerkingsprogramma’s onze beelden optimaliseren en daarna printen. Je leert omgaan met aangepaste witbalans, perspectiefcorrectie, aangepaste scherptediepte en gebruik van externe lichtbronnen. Je werkt tijdens de lessen met een ‘gewone’ reflexcamera zonder speciale objectieven. Uiteraard zul je kunnen kennismaken met de technische camera en de Phase one, de professionele gereedschappen van de architectuur- en landschapsfotograaf.


Module Materie

In deze module leer je de kneepjes van de productfotografie. Je leert het licht in de studio functioneel gebruiken en toe te passen om de structuur, textuur en de materie van het onderwerp vorm te geven, te benadrukken en te accentueren.

Dit houdt ook in dat je producten fotografeert in de studio en antwoorden vindt op vragen als:

  • Welke materialen en accessoires kan je gebruiken om materie en structuur in beeld te brengen?
  • Hoe helpen de verlichting en belichting om licht en sfeer te scheppen, vorm te geven of structuur te laten uitkomen?
  • Welke afwerking is mogelijk met beeldbewerkingsprogramma's?

Gaandeweg leer je hoe je een idee kan omzetten in een beeld. Je maakt opdrachten in de studio en op locatie.


Module Foto Verwerking B

Je leert de knepen van de fotobewerking via oefeningen en leert deze ook toepassen op je eigen foto's.

Je leert enkele complexe digitale bewerkingen uitvoeren en verbreedt jouw kennis over beeldverwerkingsprogramma's (photoshop/ightroom). Je ontdekt enkele verborgen technieken en maakt kennis met de nieuwste mogelijkheden van de digitale verwerking. Je maakt je beelden nog sterker. Je werkt de beelden perfect af zodat ze klaar zijn om af te drukken op een groter formaat, bijvoorbeeld voor je eigen tentoonstelling.


Module Portfolio foto

Deze module is het orgelpunt van de opleiding Fotograaf. Je werkt aan een eigen portfolio, je eigen realisaties in de vorm van een echt eindwerk. Je kiest het onderwerp helemaal zelf en gebruikt de opgedane kennis uit de vorige jaren om de beelden te maken en perfect af te werken. De leerkracht is je coach en mentor tijdens deze opdracht. Je toont je eigen werk aan de wereld en laat zien wat je als fotograaf in je mars hebt.

startersmodules:

  • Basis foto A: geen voorkennis vereist
  • Verwerking foto A: geen voorkennis vereist
  • Basis foto B: geen voorkennis vereist, maar Basis A als voorafgaande opleiding is aangeraden
  • Fotoanalyse: geen voorkennis vereist, maar enige vertrouwdheid met fotografische technieken is aangeraden (modules Basis foto A - Basis foto B)


vervolgmodules: Mens - Actie - Ruimte - Materie:

  • je kan pas starten wanneer je geslaagd bent voor volgende modules: basis A - verwerking A - basis B - fotoanalyse
  • je bewijst dit door het deelattest dat je behaalde voor deze modules of dmv een toelatingsproef om aan te tonen dat je deze voorkennis beheerst


vervolgmodule: Verwerking foto B

  • je kan pas starten wanneer je geslaagd bent voor volgende modules: basis foto A - verwerking foto A - basis foto B


afstudeermodule: Portfolio foto

  • je kan pas starten wanneer je geslaagd bent voor volgende modules: basis foto A - verwerking foto A - basis foto B - fotoanalyse - mens - actie - architectuur - materie


masterclasses:

  • je behaalt eerst het eindcertificaat fotograaf

Permanente evaluatie

Lesmomenten

MDWDVZZ
VM       
NM       
AV       
Totaal: 240 euro
Voor attesten of verminderd inschrijvingsgeld, moet je contact opnemen met het secretariaat.